Živiny a jejich význam

SŮL (NaCl)

sůlJídlo se sníženým množstvím soli může ve vašem těle mnoho ovlivnit. Snížením množství soli dochází k tomu, že se v buňkách ukládá méně vody a tím se snižují vaše mezidialyzační přírůstky. Během dialýzy nemusí být odebíráno tolik vody a celý výkon probíhá bez komplikací. V období mezi dialýzami se vám lépe dýchá, jste pohyblivější
a cítíte se lépe.

Člověk přijme za den okolo 10-15 gramů kuchyňské soli. Tělo však potřebuje mnohem méně – a to pouze 5-6 gramů. Zdravé ledviny dokáží vyloučit přebytek soli močí. Při onemocnění ledvin se však sůl hromadí v těle a vznikají otoky. Mnoho soli může způsobit vyšší krevní tlak, který zatěžuje srdce. Proto byste se měli vyhýbat slaným jídlům, jak je to jen možné. Zkuste ve své kuchyni využívat více bylinek a koření – budete překvapeni jejich schopností nahradit slanou chuť.

 

DRASLÍK (K)

draslíkTělo potřebuje draslík z mnoha důvodů – je důležitý pro vytvoření a udržení rovnováhy mezi mnoha chemickými a elektrickými procesy v těle. Podporuje trávení, metabolismus (např. dýchání, oběh krve, regulaci tělesné teploty) a významně se účastní regulace svalových tkání. Změny hladiny tohoto prvku mohou mít různé důsledky.

Obvykle se o odstranění nadbytečného draslíku z těla postarají ledviny, proto poškození funkce ledvin může vést k hromadění draslíku v těle. Vysoká koncentrace této látky v krvi (tzv. hyperkalémie) může způsobit závažné srdeční obtíže. Dialýza hladinu draslíku v krvi upravuje. Problémem zůstává mezidialyzační období, kdy draslík postupně narůstá
a může dosáhnout nebezpečných hodnot.

Vysokou hladinu draslíku v krvi však nemusejí mít nutně všichni chronicky dialyzovaní pacienti. U některých z nich je dokonce hladina draslíku nízká, například u pacientů léčených
peritoneální dialýzou. Nedostatek draslíku (tzv. hypokalémie) však na druhé straně vede k
závratím, bolestem hlavy, křečím nebo svalové slabosti.

 

BÍLKOVINY

bílkovinyBílkoviny plní důležité metabolické funkce a tvoří strukturu každé živé buňky. Jestliže přijímáme nízké množství bílkovin, dochází k rozpadu vlastních, zejména svalových bílkovin. Dochází ke ztrátě svalové hmoty a zároveň se zvyšuje hladina fosforu v krvi, uvolňujícího se z rozpadlých svalů.

Udržujte hladinu bílkovin pod kontrolou pomocí správné výživy.

Vejce, mléčné výrobky, maso a ryby jsou vynikajícím zdrojem bílkovin. Vysoký obsah bílkovin mají také brambory, luštěniny (sójové boby, hrách, čočka) a obilniny.

Doporučený příjem bílkovin pro pacienty na dialýze:

  • pro pacienty na hemodialýze: 1,2-1,4 g/kg tělesné hmotnosti/den
  • pro pacienty na peritoneální dialýze: 1,2-1,5 g/kg tělesné hmotnosti/den

POZOR: Dieta u pacientů na dialýze se zásadně liší od pacientů, jejichž zdravotní stav
ještě dialýzu nevyžaduje a navštěvují nefrologickou ambulanci. Jejich dieta by naopak
měla obsahovat snížené množství bílkovin. Je to proto, aby se ledvinám „ulehčilo“, 
jelikož rozpadové produkty bílkovin, jako jsou močovina (urea), kreatinin a kyselina
močová, jsou ledvinami odstraňovány močí.

 

zelenina

VLÁKNINA

Vlákninu dělíme podle účinku:Vláknina nemá žádnou výživnou hodnotu, přesto je pro náš organismus nepostradatelná. Nedostatek vlákniny může vést k dalším zdravotním komplikacím, 
jako jsou cukrovka, zažívací problémy, srdeční choroby nebo obezita. 

Rozpustná neboli měkká vláknina - bobtnavá látka, která má schopnost absorbovat vodu, zvětšovat svůj objem a přeměňovat se v želatinovou hmotu. Vyskytuje se v jablkách, citrusových plodech, jahodách, obilovinách a produktech z obilovin, jako jsou mouka, chléb, rýže, kukuřice, oves, slad, dále v luštěninách, bramborách, mořských
a sladkovodních řasách. Omezuje vstřebávání cholesterolu.

Nerozpustná neboli hrubá vláknina - ve vodě nerozpustná. Je obsažena v houbách, pekařských kvasnicích, zelenině, ve slupkách ovoce a zeleniny, ořechách, v semenech
a obalech semen. Zlepšuje střevní peristaltiku a působí proti zácpě.

Ovoce a zelenina jsou poměrně bohaté na draslík, proto se často doporučuje omezit jejich
příjem, aby se upravila hyperkalémie nebo aby se jí zabránilo. Vhodný výběr a správná
příprava jsou nezbytné. Kvůli potenciálně zvýšené hladině fosforu a draslíku v krvi by
si měl pacient se selháním ledvin hlídat příjem takovýchto potravin.

 

ryby

FOSFOR

Hladiny bílkovin a fosforu spolu úzce souvisejí. Potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou mléčné výrobky, maso a masné výrobky, mají zároveň výrazně vysoký obsah fosforu. Protože je však dostatečný příjem bílkovin velmi důležitý, pacientům je doporučováno během jídla užívat tzv. vazače fosforu.

Dbejte prosím na to, abyste nezapomněli užívat tyto léky před jídlem nebo přímo během jídla. V této době jsou tablety nejúčinnější!