Výživová pyramida
Těstoviny, pečivo, obilniny, brambory, mlýnské výrobky a rýže
Těstoviny, pečivo, obilniny, brambory, mlýnské výrobky a rýže obsahují z velké části energii ve formě sacharidů, jsou zdrojem nejen vlákniny, ale i dalších vitaminů a minerálů. Je nutné umět si vybrat nebo zaměnit je podle vašich laboratorních hodnot.
Denní dávka: 3-6 porcí/den
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy, vitamin C, antioxidanty, minerály, vlákninu.
Denní dávka ovoce: 1-2 porce/den
Denní dávka zeleniny: 2 porce/den
Odměřujte velikost porce podle velikosti vaší hrsti. Výběr ovoce a zeleniny je třeba podřizovat aktuálním laboratorním hodnotám.
Maso, vejce, ryby, drůbež, masné výrobky, mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh
Maso, vejce, ryby, drůbež, masné výrobky, mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh atd. mají velký význam a do jídelníčku je zařazujte pro obsah kvalitních bílkovin. Dále jsou zdrojem energie a minerální látek, např. železa, zinku, hořčíku, vitaminů A, D, vitaminů skupiny B, atd.
Denní dávka: 1-3 porce/den
Denní dávka mléčných výrobků: 3-4 porce/den
Potraviny s obsahem tuků, jednoduchých cukrů
V jídelníčku jsou zastoupeny v menším množství, především jako zdroj energie, pro zpestření jídelníčku a zvýšení chuti k jídlu. Cukr, moučníky a jiné sladké potraviny zařazujte s rozvahou a vždy po poradě s nutriční terapeutkou.
Při výběrů tuků upřednostňujte rostlinné oleje a tuk obsažený v rybách.
Denní dávka: 1-5 porcí/den
Tekutiny, minerálky, šťávy, vody, čaje
Mají význam při zavodnění organizmu a příjmu minerálů. Každý pacient má příjem tekutin jiný, vypočítaný podle zbytkové diurézy. Denní příjem tekutin vám sdělí lékař.
Denní dávka: 500-1,5 litry/den
Tabulky energetických hodnot vybraných potravin naleznete zde.