Výživová pyramida

Výživová pyramida

Těstoviny, pečivo, obilniny, brambory, mlýnské výrobky a rýže

Těstoviny, pečivo, obilniny, brambory, mlýnské výrobky a rýže obsahují z velké části energii ve formě sacharidů, jsou zdrojem nejen vlákniny, ale i dalších vitaminů a minerálů. Je nutné umět si vybrat nebo zaměnit je podle vašich laboratorních hodnot.

Denní dávka: 3-6 porcí/den

 

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy, vitamin C, antioxidanty, minerály, vlákninu.

Denní dávka ovoce: 1-2 porce/den
Denní dávka zeleniny: 2 porce/den

Odměřujte velikost porce podle velikosti vaší hrsti. Výběr ovoce a zeleniny je třeba podřizovat aktuálním laboratorním hodnotám.

 

 

Maso, vejce, ryby, drůbež, masné výrobky, mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh

Maso, vejce, ryby, drůbež, masné výrobky, mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh atd. mají velký význam a do jídelníčku je zařazujte pro obsah kvalitních bílkovin. Dále jsou zdrojem energie a minerální látek, např. železa, zinku, hořčíku, vitaminů A, D, vitaminů skupiny B, atd.

Denní dávka: 1-3 porce/den
Denní dávka mléčných výrobků: 3-4 porce/den 

 

Potraviny s obsahem tuků, jednoduchých cukrů 

V jídelníčku jsou zastoupeny v menším množství, především jako zdroj energie, pro zpestření jídelníčku a zvýšení chuti k jídlu. Cukr, moučníky a jiné sladké potraviny zařazujte s rozvahou a vždy po poradě s nutriční terapeutkou.

Při výběrů tuků upřednostňujte rostlinné oleje a tuk obsažený v rybách.

Denní dávka: 1-5 porcí/den

 

Tekutiny, minerálky, šťávy, vody, čaje

Mají význam při zavodnění organizmu a příjmu minerálů. Každý pacient má příjem tekutin jiný, vypočítaný podle zbytkové diurézy. Denní příjem tekutin vám sdělí lékař.

Denní dávka: 500-1,5 litry/den

 

Tabulky energetických hodnot vybraných potravin naleznete zde.