Oběd

Vepřová pečeně po španělsku, těstoviny Vepřová pečeně po španělsku, těstoviny

Ingredience: 100 g vepřové maso, 10 g olej, 10 g hladká mouka, 10 g šunka, 10 g mrkev mražená, 20 ml smetana, 180 g vařené těstoviny, pepř, sůl, sladká paprika

Orientační nutriční hodnoty: energie: 3206 kJ, bílkoviny: 40,9 g, tuky: 43,5 g, sacharidy: 51 g, draslík: 490 mg, fosfor: 270 mg 

Postup: Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostky nebo nudličky. V hrnci orestujeme šunku, přidáme maso, osolíme, opepříme a orestujeme. Vše zaprášíme moukou a přidáme smetanu s vodou. Zamícháme a přidáme mraženou mrkev. Vepřové po španělsku vaříme zakryté 25 minut, než maso změkne.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                      Dušené fazolové lusky, pečivo bílé, bílkovinná sedlina

Dušené fazolové lusky, pečivo bílé, bílkovinná sedlina

Ingredience: 200 g fazolové lusky, 50 g cibule, ocet, 100 g jogurt bílý smetanový, 10 g olej, 30 g slanina anglická, 3 vaječné bílky, 100 g pečivo bílé

Orientační nutriční hodnoty: energie: 3224 kJ, bílkoviny: 27,2 g, tuky: 43,2g, sacharidy: 71 g, draslík: 1039 mg, fosfor: 328 mg

Postup: Fazolové lusky očistíme. Větší lusky překrájíme na menší kousky, menší necháme v celku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu rozpustíme rostlinný olej a osmahneme na něm cibuli. Přidáme anglickou slaninu a fazolky. Zalijeme je vodou, osolíme, opepříme a krátce povaříme. Když fazolky změknou, přilijeme do kastrolu jogurt bílý smetanový. Bílkovinnou sedlinu připravíme následujícím způsobem: Rozšleháme bílky, které osolíme a opepříme. Do bílků přidáme pažitku. Směs nalijeme do uzavíratelného sáčku, ze sáčku vymačkáme vzduch a vložíme ho do vařící vody na 10 minut.

 

 

Smažený karbanátek, brambory

Smažený karbanátek, brambory

Ingredience: 150 g mleté maso, 20 g cibule, 1 stroužek česneku, 1 ks vejce, pepř, majoránka, 20 g olej, 10 g hladká mouka, 20 g strouhanka, 250 g vylouhovaných vařených brambor

Orientační nutriční hodnoty: energie: 4366 kJ, bílkoviny: 30,7 g, tuky: 64,9 g, sacharidy: 81,4 g, draslík: 1258 mg, fosfor: 325 mg

Postup: Mleté maso smícháme s vodou a necháme asi 30 minut v chladu odpočinout, aby bylo šťavnatější. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Pak přidáme vejce, pepř, majoránku, stroužek česneku, sůl, cibuli, mouku. Hmotu dobře propracujeme. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova.

 

 

Ledový salát s cotagge sýrem Ledový salát s cotagge sýrem

Ingredience: 150 g ledový salát, 160 g sýr cottage, 3 lžičky olivový olej, ocet balsamico, 2 ks cherry rajčata, 3 ks sterilovaných zelených oliv, 100 g bílé pečivo 

Orientační nutriční hodnoty: energie: 3173 kJ, bílkoviny: 31,7 g, tuky: 41,9 g, sacharidy: 76,1 g, draslík: 1327 mg, fosfor: 374 mg

 

 

 

 

 

Nejčastější chyby při plánování:

  • Oběd neobsahuje dostatečné množství bílkovin.
  • Porce oběda je jen z poloviční části snědená.
  • Při přípravě pokrmů zvolené nevhodné koření nebo ochucovadla.
  • Při časové tísni je zvolena nevhodná forma oběda, např. rychlé občerstvení.
  • Špatné užívání předepsaných vazačů fosforu.