Fosfor u dialyzovaných

FosforDialyzovaní pacienti mají často problém nadbytkem fosforu v krvi. U zdravých lidí jeho optimální hladinu řídí ledviny, ale pokud vypoví službu, i tato schopnost zaniká.

Pokud by hladina fosforu v krvi nekontrolovaně rostla, byla by to pro organismus velká zátěž. Trpěly by především kosti, jejichž složení je jemně regulováno právě ledvinami a jejich schopností nastavovat rovnováhu mezi vápníkem a fosforem. Neblahý vliv má nerovnováha těchto dvou minerálů také na činnost srdce a rozvoj aterosklerózy.  Stav zvýšené hladiny fosforu v krvi, zvaný hyperfosfatémie, je tedy značně nežádoucí a každý pacient s poruchou funkce ledvin by se ho měl vyvarovat. Ke kontrole hladiny fosforu v krvi vedou dvě základní cesty.

První spočívá v omezení příjmu fosforu potravou. Existuje spousta průmyslově vyráběných potravin, ve kterých je k dosažení určitých vlastností výrobku obsažen fosfor, a to často ve značném množství. Jedná se o různé instantní produkty, polotovary a hotové pokrmy. Ty by rozhodně neměly být součástí jídelníčku pacienta s chronickým onemocněním ledvin.

Druhý způsob, jak můžeme hladinu fosforu v krvi snížit, je vychytat již požitý fosfor ze střeva ještě před tím, než se vstřebá. Stačí společně s jídlem dávkovat tzv. vazač fosforu a ten se postará o to, že se do organismu vstřebá mnohem méně tohoto nežádoucího minerálu.

Starší typy vazačů nebyly pacienty příliš dobře tolerovány především proto, že pro dosažení dostatečného efektu museli spolykat během dne i desítky tablet. Nyní už mají dialyzovaní pacienti k dispozici i modernější varianty na bázi železa s dlouhodobým účinkem, takže stačí během jídla použít pouze jednu tabletu.